fredag 10 september 2010

Ja.. vad kan man säga...?

Har försökt läst mig till vad druvbörd/mola innebär. Känns ju... sådär.....
Såhär skrivs på ett forum:

---------------------------------------------------------

Druvbörd eller mola hydatidosa som det heter på läkarspråk är mycket sällsynt i Sverige men är något vanligare bland den fattiga befolkningen i u-länder. Efter 5-7 veckors graviditet tillbakabildas fostret och istället bildas en klase med vätskefyllda blåsor, därav ordet druvbörd. Vid partiell druvbörd beroende på ett skadat, befruktat ägg kan ett icke livsdugligt foster ibland påvisas under de första 8-9 fosterveckorna. Pga att moderkakan är intakt fortsätter gulkroppshormon att produceras och på så vis fortskrider graviditeten som vanligt. Ibland upptäcks druvbörden av att kvinnan börjar blöda och uppsöker sjukvård men oftast är det ett rutinultraljud som ställer diagnosen. Livmodern är oftast större än vad den skulle ha varit i samma vecka vid en vanlig graviditet och halten av graviditetshormonet Hcg är högre. Man utför alltid skrapning eller sugning för att ta bort druvbörden. Läkaren sjukskriver 1-5 veckor beroende på vilket ingrepp som gjorts och hur kvinnan mår.

Eftersom druvbörd är en form av tumör som kan ge upphov till elakartade tumörer så måste man gå på täta kontroller länge efteråt. I ca 15% av fallen så utvecklas druvbörden till invasiv mola och hos 2-3% till koriokorcinom, som båda är maligna tillstånd. Vid koriokorcinom måste man få cellgiftsbehandling och över 90% av kvinnorna som behandlas botas.

Efter konstaterad druvbörd och skrapning sker kontrollerna var annan vecka och då mäts bland annat att Hcg-halten minskar. Efter ca 8 veckor så bör Hcg-halten normaliserats och det blir då längre mellan kontrollerna men i upp till ett år följs man upp och under den tiden får man inte bli gravid och helst inte heller använda p-piller. Vid nästa graviditet är det mycket viktigt att kontakta läkare i ett tidigt skede.

----------------------------------------------------------------------

Har tagit mig lite tid nu och funderat kring vad det här innebär för oss......
Som sagt. I bästa fall KAN det bli en bäbis 2011. Men antar vi får räkna med 2012 istället.
Det var ju inte riktigt vad vi hoppats på. Men det är som det är. Önskar väl mest att det inte blir nåt krångel vad gäller själva druvbörden. Typ sånt som står beskrivet här ovan..... Ordet tumör låter ju aldrig trevligt och självklart gör det mig orolig.

Hoppades att remissen för provtagning skulle komma med posten idag... men icke.
Ööööhhhjjj...... vill inte vänta på sånt här. Vill få det avklarat så fort som möjligt så jag vet när räkneverket kan börja ticka.

Sen vill jag passa på och tacka alla gulliga vänner och bekanta som ger kommentarer, skickar sms eller ringer. Jag blir varm i hjärtat och så glad över att ha så fina människor runt omkring mig....
TACK!!

Tror det blir en promenad med lilla K snart. Kanske till "Kvänna". Där är det fint och stillsamt. Precis vad vi behöver=)


Frid

Etiketter: ,

2 kommentarer:

Klockan 10 september 2010 kl. 21:49 , Anonymous Anna Hedback sa...

Fredrika.

Jag följer din blogg, du inspirerar!
Jag gläds åt husbygget, det är superfint och jag tror det kommer bli så bra!
Jag beklagar det som hänt den senaste tiden, det sägs ju att allt som händer har en mening. Det känns inte så alla gånger, men jag hoppas det löser sig på bästa sätt.

Jag skulle vilja ge dig en styrkekram och finnas tillhands.
Jag håller tummarna och tänker på er härifrån.
Ni är så starka, båda två. Ni är ett perfekt par, kompletterar varandra så bra!

Jag HOPPAS så att det blir bebis såsmåningom, att ljuset i tunneln börjar glimta inom kort. :)

Jag finns om ni behöver mig, var inte blyga med att be om hjälp.

/ Anna i Borlänge

 
Klockan 10 september 2010 kl. 22:08 , Blogger mobykulla sa...

Anna.
Fina du....
Tack för dina värmande ord, din empati och din omtänksamhet.
Är glad att du finns.
Kram

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida